Escola de Futbol Artesa de Segre

Història

CAP ELS 100 ANYS DE FUTBOL A ARTESA DE SEGRE 


El futbol a Artesa de Segre (localitat ubicada a l’est de la comarca de La Noguera) es va començar a organitzar de manera professional l’any 1922, amb la creació de la societat esportiva Olímpic Club Artesa de Segre, dedicada exclussivament a la pràctica d’aquest esport. Uns anys abans, el 1913, ja s’havia organitzat una altra societat esportiva anomenada Esport Club Artesenc que practicava múltiples esports, des de la pilota basca, fins al croquet, el tennis, gimnàstica, etc. 

Els anys 20 i 30 

Els anys 20 són el naixement del futbol federat a Artesa de Segre, així com en molts altres indrets de Catalunya. La inscripció de l’Olimpic Club Artesa a la Federació Catalana de Futbol (creada el 1900), es va formalitzar l’agost del 1922. Un mes més tard, durant la Festa Major de la població, s’inaugura el primer Camp de Futbol acollint una competició futbolística de primer nivell; un triangular entre el Lleida, el Tàrrega i l’Artesa, aquest últim reforçat per jugadors del Barcelona C.F, en Samitier i en Gràcia. El torneig acaba amb victòria local, ben recordada per la memòria col·lectiva de tots els artesencs i artesenques que ho van viure i que ho van saber transmetre amb fidelitat als seus amics i descendents. A partir d’aquest esdeveniment esportiu, s’endega un campionat a nivell provincial amb altres equips com l’Agramunt, el Castelldans, el Montgai, Cervera, Térmens, Les Borges Blanques, Lleida, Tàrrega, Balaguer, etc. Però en aquella època, malgrat estar estar federats i seguir un reglament de joc, els jugadors no tenien cap mena de sou. Durant els anys següents es va continuar participant en aquests campionats provincials.

Context històric dels inicis del Club 

*L’any 1927, vila d’Artesa de S 11 *El registre de l’OCA a la Federació Catalana de Futbol té lloc durant la Restauració Borbònica a Espanya, gairebé un any abans del començament de la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). 

Els anys 40 i 50 

Més tard, als anys 40, es constitueix el C.F Artesa, una associació d’ex-alumnes de l’Acadèmia Balmes de la població, dirigida per Lluís Xandri i Francesc Giribet. En aquella època però, no es va participar en cap torneig oficial, només en alguns partits amistosos. Finalment, durant la temporada 49-50 es va tornar a organitzar el futbol a Artesa de Segre de manera oficial, disputant el Torneig Oficila a 2a Regional, on el C.F Artesa en va quedar en segona posició. El Metge Gramunt dirigia la nova junta. En aquell moment, es va construir un nou camp de futbol per part de l’Ajuntament i particulars, construït a l’actual ubicació, en uns terrenys propietat de la Sra. Maria Anzizu. Cal recordar que, llavors, els desplaçaments de l’equip es feien gràcies als camions locals dels transportistes. Les diferents temporades d’aquesta època són molt irregulars. Es va jugar a 1a regional, però les exigències dels desplaçaments i tota la infraestructura que compartava aleshores el campionat, no van permetre l’èxit als artesencs i la Junta de l’entitat, que s’havia anat renovant en diferents ocasions, va acabar pràcticament dissolta l’any 1958, per diferents motius de treball i d’obligacions fora del futbol. No va ser fins la temporada 65-66 que es tornarien a disputar partits federats. Però el futbol no es va aturar durant aquell temps, continuant de la mà de tots aquells aficionants que organitzaven partits esporàdics per no perdre la pràctica. 

Els anys 60 i 70 

Els inicis dels anys 60 van començar com els 50, sense una orientació clara, sense una junta de futbol que liderés el projecte esportiu ni tampoc un equip amb capacitat per enfrontar-se als rivals en condicions. Malgrat això, la il·lusió i l’esperit lluitador de tots els jugadors artesencs aficionats a aquest esport i sobretot de l’afició que s’havia anat 12 consolidant amb els anys, van fer reemprendre el Club la seva vocació futbolística professional. Així, l’any 1964 es constitueix una nova Junta encapçalada per Francesc Vilalta, amb el suport d’altres membres. Cal destacar que, en aquell moment, el Club Esportiu Artesa de Segre, (que és el nom que es va escollir en aquella nova etapa), va assolir una xifra de 400 socis i va disposar d’equips de categoria regional, juvenil i infantil, que poc a poc es van anar posant en marxa. I una altra dada curiosa, els jugadors del primer equip, comencen a rebre paga. A poc a poc, el club es va refent i aixamplant. 

Els anys 70 i 80 

A partir dels anys 70, l’equip de futbol rep una empenta definitiva i s’aconsegueixen noves fites esportives, així com també es duen a terme grans reformes en la infraestructura del camp de futbol i el club arriba a tenir gairebé 500 socis. L’any 1975, per exemple, es construeix la tribuna del camp (gràcies a les aportacions voluntàries de treball i diners dels socis d’aquell moment). A nivell esportiu, el primer equip del Club Esportiu Artesa de Segre va tornar a la competició amb l’ascens a Preferent i després alternant en 2a i 1a regional. També és en aquesta època quan el futbol base es consolida. Així, per exemple, es va completar el primer equip d’infantils no federats durant la temporada 77-78, sota les ordres d’en Joan Fontanet i en Jordi Giribet. El Club passa a tenir presidència compartida entre Francesc Vilalta i Jaume Cardona, a partir del 1977 i fins el 1980.

 Efemèrides 

*L’any 1976, el president Francesc Vilalta rep la medalla de plata de la Federació Catalana de Futbol.

*Durant la temporada 1978-79, el CE Artesa de Segre i el Torelló CF, són elegits com a representants del futbol català, a l’Assemblea de la Federació Espanyola de Futbol, que va tenir lloc a Badajoz.

A partir dels anys 90 

Als anys 90 continua la trajectòria ascendent del CE Artesa de Segre, amb diferents canvis en la direcció i junta esportiva. És en aquest període quan es consoliden els equips amb jugadors de casa i, paral·lelament, es forma l’Associació de Veterans d’Artesa de Segre, l’any 1981. En aquest període el primer equip de l’Artesa també assoleix bones posicions, jugant a la categoria de preferent durant vàries temporades i després a 1a regional, amb un més que destacat paper respecte els altres equips lleidatans. També és remarcable la feina de l’Escola de Futbol d’Artesa de Segre que al llarg de tots aquests anys va anar creixent i agafant musculatura. Malgrat això, hi va haver un moment en què el nombre de nens inscrits va fer replantejar la direcció de l’escola. Així, l’any 2001 es va formalitzar un acord amb Ponts per crear l’Escola de Futbol Artesa-Ponts (l’EFAP), que permetia aplegar en un mateix equip jugadors de les dues poblacions. Aquesta col·laboració es va mantenir fins el 2011. 

Efemèrides 

* El camp d’esports de l’Artesa de Segre va ser l’escenari del partit entre els juvenils del Sevilla C.F i un combinat de La Noguera, que es van disputar la classificació per al Mundialet ’82. 

En l’actualitat 

El Club Esportiu Artesa de Segre segueix endavant en la seva trajectòria esportiva, gràcies a l’empenta dels apassionats locals del futbol, que malgrat totes les dificultats econòmiques i socials del moment, empenyen l’entitat cap endavant. Jaume González és qui presideix l’entitat actualment. Pel que fa a l’Escola de Futbol d’Artesa de Segre, que funciona com a entitat autònoma dins del club, a dia d’avui compta amb 92 nens inscrits i federats i 8 equips: 1 juvenil, 1 cadet, 1 infantil, 1 aleví, 2 benjamins, 1 pre-benjamí i 1 baby. Gaudeix, doncs, de bona 14 salut, amb estructures de treball sòlides que asseguren, almenys a mitjà termini, la seva continuïtat. El treball constant i l’esperit de superació continuen ben presents en el dia a dia de l’escola i del club. 

Han passat els anys, però la il·lusió continua.

JORNADES 2018-2019